Etusivu / Blogi / Unohtumaton suurleirikokemus

Unohtumaton suurleirikokemus

Olen Valtteri ja aloitin palokuntanuorten suurleirin 2022 projektipäällikkönä elokuun alusta. Koko projekti on vasta lähtökuopissa mutta olen jo nyt päässyt käymään monta innostavaa ja ajatuksia herättävää keskustelua palokuntalaisten kanssa. Se kuvastaa mielestäni hyvin sitä, kuinka valtavalla intohimolla ja tunteella leirityötä tehdään.

Myös omaan mieleeni on hiipinyt monia suurleirikokemuksia aina Utista Kupittaalle ja Virtasalmelta Rovaniemelle. Leirikokemus on tunne, mikä jää mieleen. Haluaisin, että alkaneessa leiriprojektissa uskalletaan keskittyä miettimään leirikokemusta. Mikä on se tunne ja kokemus, minkä haluamme antaa osallistujille? Jotta voimme järjestää onnistuneita kokemuksia, tulee meidän uskaltaa kysellä leiristä ja käydä keskustelua osallistujien kanssa. Haluan, että osallistujia – nuoria ja aikuisia – ei oteta itsestäänselvyytenä vaan keskitytään myös osallistujiin pelkän leirin infran rakentamisen sijaan.

Osallisuus on muun muassa tunne, että on osa yhteisöä tai että voi ilmaista itseään ja vaikuttaa. Rehellinen kuulemisen kokemus antaa tunteen, että on päässyt vaikuttamaan ja sitouttaa osallistujia.  Leiri rakennetaan vahvasti vapaaehtoistoisten toimesta. Vapaaehtoisetkin ovat leiriläisiä ja siksi on tärkeä, että leiriä rakennetaan kaikki huomioiden ja osallistaen. Keskustelun lisäksi leirin suunnittelussa tulee hyödyntää erilaisia digitaalisia osallistamisen keinoja.

Viime vuosina suurleirien osallistujamäärä on vakiintunut hieman alle 3000 osallistujaan. Parhaimmillaan suurleireillä on saavutettu jopa 5000 osallistujan määrä ja sellaista osallistujamäärää olisi mahtava lähteä tavoittelemaan. Uskon, että selvittämällä ja poistamalla syitä, miksi leirille ei osallistuta, saadaan osallistujamäärä nousemaan. Lisäksi mahdollistamalla nuorten osallistumisen ilman oman palokunnan vastuuhenkilöä tai esim. mahdollistamalla kaverin ottamisen leirille, voisimme kasvattaa nuorten määrää leirillä.

Toivon, että kaikki suhtautuvat leirin rakentamiseen avoimin mielin. Suurleiri sekoittaa eri alueiden toimintakulttuureita mutta mahdollistaa myös ainutlaatuisen suurleirikulttuurin luomisen. Tehdään siis leiri avoimesti yhdessä.

Valtteri Tervala

Kirjoittaja toimii Suurleiri 2022 projektipäällikkönä ja on kokenut vapaaehtoistoiminnan kehittäjä.

Lue myös