Etusivu / Uutiset / Turva-aikuiset

Turva-aikuiset

Eldis22 palokuntanuorten leirialueella vaeltaa kahdesta viiteen valkoisiin liiveihin pukeutunutta turva-aikuista. Turva-aikuisten toimenkuva palokuntanuorten parissa on uusi juttu, mutta koska partiolaisille tämä on tuttua, on heidän kanssaan tehty yhteistyötä toimintaa suunnitellessa. Turva-aikuisten toimintaa kehitellään edelleen ja toiveena on, että toiminta laajenisi myös alueelliseen palokuntanuorten toimintaan valtakunnallisesti. 

Turva-aikuiset ovat kaikkia leiriläisiä varten ja auttavat tarvittaessa erilaisissa tilanteissa. Mikäli nuori ei löydä kurssin kokoontumispaikkaa, voi turva-aikuisilta tulla pyytämään apua kokoontumisten aikana tapahtuma-aukiolta konttien lähistöltä. Myös kiusaamis- ja epäasiallisen kohtelun tilanteissa turva-aikuisten puoleen voi kääntyä. Turva-aikuisilla on myös käytössä hiljainen kontti, jonne voi halutessaan tulla rauhoittumaan, juttelemaan tai pakoon leirin melskettä. Iltaisin turva-aikuiset päivystävät pääasiassa ohjelmatoimiston sirkusteltan edessä. Mikäli et löydä turva-aikuista leirialueelta, voi heihin olla yhteydessä puhelimitse (soitto, viesti ja Whatsapp). Turva-aikuisten numeron löydät Infosta tai valkoisista lapuista eripuolilla leirialuetta (kanttiini, viestinnän kontti, teltta-alueen kartta, hiljainen kontti). Turva-aikuisia saa tulla moikkaamaan ilman huoliakin, mieluusti kuullaan miten leiriläisillä menee. 

Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, voi tulla juttelemaan asiasta lisää turva-aikuisten kanssa. Projektin aikana on tuotettu valmista tai jatkokehitettävää materiaalia, jota voi tarvittaessa saada pelastusliittojen käyttöön. Alussa tehdyn yhdenvertaisuuskyselyn perusteella toiminalle vaikuttaa olevan kysyntää, sillä epäasiallista kohtelua esiintyy myös palokuntatoiminnassa. Turva-aikuisten toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä epäasiallista kohtelua, kiusaamista sekä seksuaalista häirintää ja luoda toimintamalleja näissä tilanteissa toimimiseen, sekä auttaa näiden tilanteiden selvittelyssä. Leirin hyvän käytöksen ohjeet ja turvallisemman tilan periaatteet, yhdenvertaisuussuunnitelma sekä ohjeet ennaltaehkäisyyn ja tilanteisiin puuttumiseen niin nuorille kuin toimihenkilöillekin löydät leirin nettisivuilta.

Lue myös