Etusivu / Blogi / Oppimisen iloa ja tutustumista

Oppimisen iloa ja tutustumista

Suuren leiriprojektin aloittaminen täysin virtuaalisesti on haastanut meitä kaikkia. Etätapaamisten vuorovaikutus on erilaista kuin lähitapaamisten ja lyhyiden epävirallisten ”käytävä”-keskusteluiden puuttuessa, olemme joutuneet rakentamaan luottamusta aivan uudella tavalla. Siitäkin huolimatta olemme iloisia projektin alkamisesta ja haluamme oppia matkan varrella uusia toimintatapoja ja taitoja.

Päätimme projektin alussa, että oppiminen on yksi keskeisistä teemoista leiriprojektissa. Se näkyy nyt erityisesti siinä, miten rakennamme vuorovaikutusta keskenämme tapaamatta fyysisesti toisiamme. Etätapaamiset, modernit tietotyönvälineet ja etäpienryhmätyöskentely ryhmämuisteineen tulevat projektin aikana erityisen tutuiksi.

Unelmien leirillä on aikaa tutustua toisiin ihmisiin (erityisesti nuoriin) ja ryhmäytyä. Nuoret eivät kaipaa mitään mieltä räjäyttävää vaan että perusasiat on kunnossa. WC:t, suihkut ja majoitus toimii, ja että ruoka on hyvää. Aktiviteetteja on paljon eri-ikäisille ja siihen tarvitaan nuoria kertomaan, mitä eri-ikäiset haluavat. Valinnanvapautta ja sitä, että nuorten kanssa ollaan ja vietetään aikaa. Koulutus oli monille tärkeää mutta erityisesti vapaa-aikaa korostettiin. Digitaalisuus. Latauspaikkoja. Se, että mietitään asioita nuorten näkökulmasta, tarkoittaa että nuoret ovat mukana miettimässä ja suunnittelemassa asioita.

Kokemusasiantuntijanuorten haastatteluista

Haimme leiritoimikunnan työn tueksi 6 nuorta kokemusasiantuntijaksi. Toimialapäällikköhausta otettiin oppia ja kehitettiin nuorten hakua mm. siten, että kaikki hakijat haastateltiin. Vaikka 19 hakijan haastattelu vei jonkin verran resursseja, oli se todella palkitsevaa. Kaikista haastatteluista nousi esille tärkeitä huomioita leirin suunnitteluun. Jo ensimmäisen leiritoimikunnan kokouksen pohjalta voimme todeta, että kokemusasiantuntijaryhmän valinta oli oikea tapa osallistaa nuoria. Nyt leiritoimikunta on muodostettu ja varapäälliköitä rekrytoidaan työpareiksi toimialapäälliköille. Vihdoin päästää varsinaiseen suunnittelutyöhön.

Kuva leiritoimikunnan jäsenistä ja kokemusasiantuntijanuorista kartalla.
Leiritoimikunnan jäsenten (pun) ja kokemusasiantuntijanuorten (vihr) kotipaikkakunnat kartalla.

Avoimia tehtäviä voi jakossa hakea sovelluksesta

Jotta jatkossakin voimme avoimesti kertoa haussa olevista tehtävistä, olemme julkaisseet tehtävänhakusovelluksen Avoimet tehtävä -sivulla. Leiriprojektin aikana haetaan niin nuoria kuin aikuisia vapaaehtoisiksi erilaisiin tehtäviin. Huomioittehan, että tehtävät voivat olla määräaikaisia ennen leiriä toteutettavia tai vasta leirillä toteutettavia. Myös koko projektin ajan kestäviä tehtäviä tulee tarjolle. Voit lähettää avoimen hakemuksen, mikäli et löydä suoraan sinua kiinnostavaa tehtävää.

Viestintää kehitetään koko ajan ja leirin somekanavat ovat paraikaa valmisteilla. Leirin logoa ja ulkoasua viilataan sekä valmistellaan leirin nimen, leiripaikan ja -ajan julkistustilaisuutta. Samalla leirin verkkosivuja tullaan uudistamaan ja erityisesti tietoa leiristä tullaan lisäämään eri kielillä.

Viimeiset neuvottelut leirikaupungin kanssa käydään tällä viikolla. Olemme erittäin iloisia käydyistä neuvotteluista ja suurleirin saamasta arvostuksesta. Olemme monella tapaa innoissamme leirialueen suhteen ja sijainti tarjoaa paljon erilaisia toiminnan mahdollisuuksia. Leirin ajankohta tulee olemaan heinäkuun alussa ja rakennus- ja purkuleirit ennen ja jälkeen.

Vuosi on päättymässä ja on aika hengähtää hetken. Toivotamme kaikille riemuisaa ja rauhallista joulua sekä onnea tuleville vuosille! Erityisesti toivomme, että voisimme järjestää tulevina vuosina taas leirit normaalisti.

Valtteri Tervala

Kirjoittaja toimii Suurleiri 2022 projektipäällikkönä ja on kokenut vapaaehtoistoiminnan kehittäjä.

Lue myös