Etusivu / Uutiset / Keittiöpäällikkö Ståhlberg vapaaehtoisine leirikokkeineen hämmentää kerralla jopa 900kg soppaa

Keittiöpäällikkö Ståhlberg vapaaehtoisine leirikokkeineen hämmentää kerralla jopa 900kg soppaa

Viime vuoden elokuussa Teija Ståhlberg sai soiton ja viikon miettimisajan, lähtisikö hän uudeksi keittiöpäälliköksi Eldikselle, kun edeltäjä oli joutunut kirmaamaan muihin hommiin. Tässä sitä nyt siis ollaan – 2 500 leiriläisen muonittajana. Ruokamaailma ei ole suinkaan Teijalle uusi tai vieras, sillä hänellä on oma vanhusten ateriapalveluyritys ja reilun kymmenen vuoden kokemus leirikeittiössä työskentelystä. Tuttua kauraa siis!

Teija ei suinkaan valmista kaikkea murkinaa yksinään, vaan hänen apunaan häärii vapaaehtoisia leirikokkeja sekä Kokkikartanon väki. Keitot, puurot ja kasvisruoka valmistetaan alusta alkaen itse Helsingin medialukiolla, ja koska tilat ovat rajalliset, tätä soppaa mahtuu hämmentämään vain kymmenen innokasta vapaaehtoista. Sehän tekee vain 90 kg jokaista leirikokkia kohden, eli miettikääpä kauhan kokoa! Lisäksi erityisruokavalioita on ilmoitettu leirille kolmisensataa. Tilannetta helpottaa onneksi kuitenkin se, että Kokkikartanon väen valmistamat ruoat ainoastaan lämmitetään. 

Haastattelijoiden ei ollut etukäteen hankala arvata vastausta kysymykseen siitä, onko keittiöllä ollut kiirettä. Teija kertoo, että ensimmäisen leiripäivän haasteisiin keittiöllä kuului se, että vapaaehtoiset kauhanpyörittäjät pääsevät saapumaan leirille muiden leiriläisten tapaan tipotellen. Osa heistä on rautaisia alan ammattilaisia ja osa taas leirien työhönsä kouluttamaa timanttista väkeä.

Leiriruokailussa puhaltavat osittain myös uudet tuulet. Uutuutena leiriläisille tarjotaan esimerkiksi maustepurkkeja, jotta oman sapuskansa voi maustaa mieleisekseen. Maustepurkit löytyvät ruokalinjaston päädystä. Lisäksi olemme saaneet tutustua linjastoissa söpöihin rasva-ankkoihin, jotka töräyttävät jokaisen leivän päälle annoksen levitettä. Tällainen automatisointi helpottaa ruoanjakajien työtä, kun heidän ei tarvitse enää voidella jokaista leipäpalaa. Huh!

Koska teemme kaikki Eldiksestä kivaa leiriä yhdessä, helpotetaan kukin omalta osaltamme ruokailun ja kuuden linjaston sujuvuutta: Lautanen ja muki on syytä kaivaa esille heti käsien huolellisen pesun jälkeen. Samaan aikaan kannattaa etsiä linjasto, jossa on lyhin jono, jotta hyödynnämme kaikkia linjastoja mahdollisimman tehokkaasti. Vasemmanpuoleisin linjasto on varattu vain erityisruokavalioille. Kun maittava ateria on syöty, on fiksua tehdä tilaa seuraaville ruokailijoille ja pestä omat astiat ripeästi mutta huolellisesti.

Tekstit: Piatta Rulja ja Riikka Viitanen

Lue myös